Дома  I    Мапа  I    Контакт  I    Огласна Табла    


   
 
 
 
 
Погледнете ја статистиката за работењето на судот за актуелната година ...
 
 
 
 
 
 
Соопштенија за Јавност

Клучен збор:
Дата:
21.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Во однос на прашања од повеќе медиуми кои беа упатени до судот, ја информираме јавноста дека во текот на вчерашниот ден од страна на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите ( СЈО ) до Основниот суд Скопје 1 – Скопје, доставен е предлог за определување мерки за претпазливост против две лица опфатени во предметот на СЈО во јавноста познат како „Тендери“.

Предлогот е распореден кај судија на претходна постапка при Основниот суд Скопје 1 – Скопје, кој треба да ги повика лицата за кои се однесува предлогот како би се произнеле во врска со истиот, а за сите нови дејствија поврзани со наведениот предлог, јавноста ќе биде дополнително информирана.

Со почит Основен суд Скопје 1 – Скопје.

17.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Заради зголемен интерес на медиумите и невладините организации околу предметот кој се води во Основниот суд Скопје 1 – Скопје, со КОК бр. 127/15 поврзан со настаните од кумановско Диво Насеље, ја информираме јавноста дека главната расправа по овој предмет закажана за 18 – ти и 20 - ти октомври 2016 година се одлага по добиено известие за службено патување на овластениот обвинител од Јавното обвинителство за гонење организиран криминал и корупција.

Судењето за овој предмет според однапред определените термини продолжува на 3 – ти ноември 2016 година во 10:00 часот во големата сала на Врховниот суд на Р. Македонија.

Со почит Основен суд Скопје 1 – Скопје.

14.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Апелациониот суд – Скопје до Основниот суд Скопје 1 – Скопје ја достави пресудата со КОКЖ 35/15 со која првостепенета пресуда за предметот во јавноста познат како „Шпион“ се потврдува, со тоа што жалбите на обвинетите делумно се уважуваат и пресудата се преиначува во делот на одлуката за казната, додека жалбата на обвинетиот Ѓ.Х. се уважува и во овој дел пресудата  се враќа на повторно судење и одлучување.

Во останатиот дел, првостепената пресуда, се потврдува во целост.

Со второстепената пресуда казните за обвинетите се намалени на начин што :

Обвинетиот М.Е. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 1, Шпионажа од член 316 ст. 3 в.в со член 45 и член 316 ст.1 в.в со член 45, Уцена од член 259 ст.2 в.в ст.1 и Прикривање од член 261 ст. 3 в.в со ст. 1 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 10 години и 6 месеци.

Обвинетиот И.А. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 1, Шпионажа од член 316 ст. 3 в.в со член 45 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години и 6 месеци.

Обвинетиот А.А. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 1 Шпионажа од член 316 ст. 3 в.в со член 45 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години и 6 месеци.

Обвинетиот М.З. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2, Шпионажа од член 316 ст. 3 в.в со член 45 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години и 3 месеци.

Обвинетиот Б.Ц. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2, Шпионажа од член 316 ст. 3 в.в со член 45 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години и 3 месеци.

Обвинетиот М.Н. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2 и Уцена од член 259 ст.2 в.в ст.1 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 2 години и 11 месеци.

Обвинетиот Г.С. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2 и Изнуда од член 258 ст.2 в.в ст. 1 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години и 3 месеци.

Обвинетиот М.М. за кривичното дело дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2 од КЗ му се изрекува алтернативна мерка – Условна осуда во траење од 1 година затвор која казна нема да се изврши ако обвинетиот во рок од 3 години не стори ново кривично дело.

Обвинетиот В.С. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2, Оддавање државна тајна од член 317 ст.2 в.в член 45 и Изнуда од член 258 ст.2 со ст.1 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години.

Обвинетиот В.Ц. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2, Злоупотреба на државна, службена или воена тајна од член 360 – а ст.2 в.в со ст. 1од КЗ му се изрекува алтернативна мерка – Условна осуда во траење од 2 година затвор која казна нема да се изврши ако обвинетиот во рок од 5 години не стори ново кривично дело.

Обвинетиот А.Д. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2, Оддавање државна тајна од член 317 ст.2 и Шпионажа од член 316 ст.3 в.в со член 45 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 3 години и 6 месеци.

Обвинетиот А.В. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2 и Уцена од член 259 ст.2 в.в со ст.1 од КЗ му се изрекува алтернативна мерка – Условна осуда во траење од 2 година затвор која казна нема да се изврши ако обвинетиот во рок од 5 години не стори ново кривично дело.

Обвинетиот Ц.Д. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2 и Уцена од член 259 ст.2 в.в со ст.1 од КЗ се осудува на единствена казна затвор во траење од 2 години и 4 месеци.

Обвинетиот Ж.П. за кривичните дела Злосторничко здружување од член 394 ст. 2 и Уцена од член 259 ст.2 в.в со ст.1 од КЗ му се изрекува алтернативна мерка – Условна осуда во траење од 2 година затвор која казна нема да се изврши ако обвинетиот во рок од 5 години не стори ново кривично дело.

Обвинетиот Т.К. за кривичното дело Шпионажа од член 316 ст.3 в.в со член 45 од КЗ се осудува на казна затвор во траење од 2 години.

Обвинетиот К.С. за кривичното дело Шпионажа од член 316 ст.3 в.в со член 45 в.в со член 24 од КЗ му се изрекува алтернативна мерка – Условна осуда во траење од 2 година затвор која казна нема да се изврши ако обвинетиот во рок од 5 години не стори ново кривично дело.

Во утврдените казни се засметува и времето кое обвинетите го минале во притвор или куќен притвор.

Што се однесува до претходните казни изречени со првостепената пресуда која беше обжаелна, а сега и потврдена, освен во делот на казните, истите веќе се објавени на веб – страницата на судот http://osskopje1.mk/Novosti.aspx?novost=325

Со почит Основен суд Скопје 1 – Скопје.

14.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

До Основниот суд Скопје 1 – Скопје од страна на Апелациониот суд - Скопје денеска беше доставено решение со кое второстепениот суд ја одбил жалбата на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите (СЈО) поднесена против решението на Претседателот на Кривичниот суд, Изз.бр.53/16 со која не беше прифатено барањето на посоченото обвинителство за изземање на судијата, надлежна да постапува по предлогот на СЈО,за определување мерки за претпазливост против три лица опфатени во предметот на СЈО во јавноста познат како „Трезор“.

Апелациониот суд ги ценел наводите во жалбата на СЈО, но ги одбил како неосновани и утврдил дека Претседателот на првостепениот суд правилно постапил кога согласно одредбите од член 33 ст.2 од ЗКП, со образложено решение, го одбил барањето за изземање на судијата бидејќи не постојат околностите кои предизвикуваат сомнение за непристрасност на судијата за кој се бара изземање.  

Со почит Основен суд Скопје 1 – Скопје.

14.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Почитувани

Со цел да не дојде до недоразбирање на пресудата на Апелациониот суд - Скопје, во врска со предметот на Основниот суд Скопје 1 - Скопје, во јавноста познат  како „Шпион“, пресудата со анинимизирање на личните податоци на обвинетите ја објавуваме до делот на образложението на пресудата.

Во прилог Видете тука.
Со почит Основен суд Скопје 1 - Скопје.

07.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Почитувани

 Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција до Основен суд Скопје 1 - Скопје поднесе обвинителен акт против шест лица за  предметот  во јавноста познат како „Еразмус”.  

  Воедно, обвинетите Б.Ш. и С.Р се товарат за сторено кривично дело „Примање поткуп од чл.357 ст.1,  Д.Ј. се товари за  Примање поткупод чл.357 ст.1 и Примање награда за противзаконито влијание од чл.359 ст.2 од КЗ. Обвинетите Љ.Ј. и С.Д. се товарат за сторено кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.1 од КЗ како и обвинетиот Д.Д. кој се товари за „Давање поткуп од чл.358 ст.1 од КЗ.

 Обвинетите имаат рок од осум дена да поднесат приговор против обвинението, по што судскиот совет ќе донесе одлука за која јавноста навремено ќе биде информирана.

 По предлог на надлежниот обвинител, судијата на претходна постапка донесе решение со кое четири обвинети лица имаат забрана за определени работни активности кои се поврзани со кривичното дело кое им се става на товар.

 Имено, судија на претходна постапка постапувајќи  по поднесената Предлог спогодба од страна надлежниот обвинител против Д.Т., обвинет за кривичното дело „Давање поткуп“ чл.358. ст.1,  донесе решение со кое истиот се осудува со условна осуда – казна затвор во траење од  две години која нема да се изврши доколку во рок од пет години не го повтори кривичното дело.

 Со почит

 Основен суд Скопје 1  - Скопје

 

 

07.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Почитувани

- Кривичниот совет при Основниот суд Скопје 1 – Скопје, постапувајќи по жалба на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите (СЈО) против решение на судија на претходна постапка при овој суд, денеска во присуство на странките, по барање на СЈО, одржа седница на која донесе решение со кое жалбата на СЈО се одбива како неоснована, а се потврдува решението на судија на претходна постапка со кое не беше прифатен предлогот на СЈО за определување мерка притвор против едно лице опфатено со предметот на наведеното обвинителство во јавноста познат како „Трезор“, бидејќи не се основани наводите во предлогот на обвинителството.

- Воедно до Основниот суд Скопје 1 – Скопје од страна на Апелациониот суд - Скопје денеска беше доставено решение со кое второстепениот суд ја одбил жалбата на СЈО поднесена против решението на Претседателот на Кривичниот суд, Изз.бр.51/16 со која не беше прифатено барањето на посоченото обвинителство за изземање на судијата, надлежна да постапува по обвинителниот предлог на СЈО, против 7 лица за кривичното дело Фалсификување службена исправа.

Апелациониот суд ги ценел наводите во жалбата на СЈО, но ги одбил како неосновани и утврдил дека Претседателот на првостепениот суд правилно постапил кога согласно одредбите од член 33 ст.2 од ЗКП, со образложено решение, го одбил барањето за изземање на судијата бидејќи не постојат околностите кои предизвикуваат сомнение за непристрасност на судијата за кој се бара изземање.  

Со почит Основен суд Скопје 1 – Скопје.

06.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Почитувани

Во врска со повеќето новинарски прашања кои беа испратени до судот околу вториот предлог на СЈО кој се однесува на правно лице опфатено во предметот „Трезор“, а воедно и за двојните аршини на СЈО како и за нивното двојно постапување кон Основен суд Скопје 1 - Скопје ја информираме јавноста дека:

-          Судија на претходна постапка на 29.09.2016 година го доби предлогот од СЈО со кој обвинителството предлага мерка забрана за користење и располагање со трансакциска сметка на правно лице согласно член 202 ст. 1 и 2 од ЗКП со која мерка се бара забрана за користење и располагање на сите трансакциски сметки на конкретното правно лице која ќе трае се до правосилно завршување на кривичната постапка, со цел да не биде доведена во прашање наплата на имотно правно побарување за надомест на штета.

 Судијата на претходна постапка, во законски утврдениот рок од 12 часа по добивање на предлогот, односно истиот ден 29.09.2016 година, откако увиде дека предлогот е некомплетен, до СЈО достави барање да се уреди конкретниот предлог на начин што ќе се наведат банките и трансакциските сметки на правното лице, бидејќи обвинителот во барањето изоставило да ги наведе и барањето е општо и неопределено за кои сметки и за кои банки се однесува.

Воедно и од причини што барањето на СЈО гласи да се изрече забрана за користење и располагање со трансакциски сметки по член 202 ст.1 и 2 од ЗКП, како што го предложиле од СЈО, во суштина кога ќе се види законот ваква одредба не постои па од овие причини судијата побарал СЈО да се произнесе дали можеби бара привремено одземање на имот или предмети, бидејќи запирање на извршување на финансиски транскации е определено со членот 200 ст.7 од ЗКП, па судијата побарал од СЈО да се наведат точни

СЈО на 03.10.2016 година до судијата доставил  одговор дека за претходно наведеното не се во можност да достават уреден предлог,  но сега се повикуваат по член 200 ст.7 од ЗКП, иако претходниот предлог го поднеле по сосема друг член, од причини што наведуваат дека за барањето за податоци се обратиле до одредена банка од каде се уште не добиле одговор, а кога ќе ги добијат бараните податоци ќе поднесат уреден предлог по точниот член од ЗКП кој им го преточи судијата.

По јавните прозивки на квази експерти и „професионалци“ во нивното „професионално работење“ и гостување по најразлични телевизиски шоуа го претворија правосудниот систем во шоу парада, а истите Основниот суд Скопје 1  - Скопје со своето „длабоко незнаење“ го претставуваат дека има двојни аршини. За двојните аршини на СЈО и квази експертите сама нека процени јавност зошто судот ваквиот предлог и сите предлози доставени од нивна страна дури по три пати ги враќа на нивна корекција како би можел да одлучи.

Во прилог членовите од Законот за кривичната постапка.

Член 200

 Постапување со податоци кои се банкарска тајна, имот во банкарски сеф, следење на платен промет и трансакции на сметки и привремено запирање на извршување определени финансиски трансакции

(7) По образложен предлог на јавниот обвинител, судот со решение може да им наложи на финансиска институција или на правно лице привремено да го запрат извршувањето на одредена финансиска трансакција или работа, а имотот привремено се одзема.

 

Член 202

Привремено одземање на имот или предмети заради обезбедување

(1) Судот може во кое било време во текот на кри- вичната постапка да донесе, по барање на јавниот об- винител, привремена мерка одземање на имот или предмети кои според Кривичниот законик треба да се одземат, мерка запленување или друга неопходна при- времена мерка за да се спречи користењето, отуѓување- то или располагањето со тој имот или предмети.

 (2) Барањето на јавниот обвинител од ставот (1) на овој член содржи:

- краток опис на кривичното дело и неговиот закон- ски назив,

- опис на имотот или предметите што потекнуваат од извршување на кривично дело,

- податоци за лицето што го поседува тој имот или предмети,

- докази на кои се засновува сомневањето дека имотот, односно предметите, потекнуваат од кривичното дело и

- причини за веројатноста дека до крајот на кривич-ната постапка ќе биде особено отежнато или оневозмо- жено одземањето на имотот или предметите.

Со почит

Основен суд Скопје 1  - Скопје

 

05.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Постапувајќи по барањето на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите ( СЈО ) за изземање на судија на претходна постапка кој треба да одлучува по предлог на истото обвинителството за определување мерки за претпазливост против три лица опфатени во предметот на СЈО познат како „Трезор“, Претседателот на Основниот суд Скопје 1 – Скопје, донесе решение со кое барањето се одбива бидејќи не се основани причините за изземање на судија кои СЈО ги навел во своето барање.

На истото решение, со оглед дека се работи за изземање на судија на претходна постапка, СЈО има право на жалба во рок од 3 дена до Апелациониот суд – Скопје.


          Во врска со жалбата на СЈО против решението на судија на претходна постапка со кое не беше прифатен предлогот на наведеното обвинителството за определување мерка притвор против едно лице, ја информираме јавноста дека решението е експедирано до странките како и жалбата која веднаш е доставена на одговор кај спротивната страна, а по комплетирање на списите во предметот и враќање на сите доставници истиот ќе биде доставен на надлежно постапување кај Кривичниот совет.

Со почит Основен суд Скопје 1 - Скопје.
03.10.2016   СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Почитувани

Поради зголемениот медиумски интерес за организациската поставеност на Основен суд Скопје 1 – Скопје како и поради прецизно и точно информирање на јавноста за прераспоредувањето на судиите во различни оддели надвор од годишниот распоред, информираме дека како дел од организациските промени на годишниот распоред  на судиите во овој суд донесени се дополнителни одлуки од страна на претседателот за прераспоредувања на судии и тоа:

Судијата Дијана Груевска Илиевска е определена за заменик на претседателот на Основен суд Скопје 1 – Скопје на местото на судијата Ивица Стефановски кој по негово лично барање  не е повеќе заменик претседател.

Судијата Гордана Спиреска е определена за претседател на Оддел – кривично полнолетни, од причини што досегашниот претседател на одделот, судијата Сандра Крстиќ по нејзино лично барање е прераспоредена во друг оддел.

Поради истите причини, судијата Сандра Крстиќ исто така е прераспоредена од Одделението за организиран криминал и корупција во Одделот кривично претходна постапка.

Имено, досегашните прераспоредувања на судии надвор од Годишниот распоред се објавени на сајтот на судот, а во следниот период исто така сите прераспоредувања ќе бидат објавени доколку следат нови одлуки за прераспоредување во зависност од потребите како не би се довело во прашање постапувањето на судот.

Со почит

Основен суд Скопје 1 - Скопје

 

12345678910...